Schenken aan uw kinderen of een goed doel

Schenken kan op verschillende manieren. U bepaalt zelf de regels. Wat u schenkt, bepaalt u ook zelf: waardevolle spullen, aandelen in een onderneming, geld of een schenking op papier. Ook aan wie u schenkt is uw eigen keuze bij voorbeeld aan uw kinderen voor de aanschaf van een koopwoning. Of aan een goed doel.

Belangrijk is dat u deze regels vastlegt in een notariële akte. Het biedt duidelijkheid aan de ontvanger en uw nabestaanden en u weet zeker dat uw schenking goed besteed wordt. Wat is uw zeggenschap? Bij voorbeeld de leeftijd dat uw (klein)kind het geld ontvangt of wat er met de schenking gebeurt als de ontvanger gaat scheiden.

Belastingvoordeel

Schenken in een notariële akte kan belastingvoordeel opleveren. U schenkt bij voorbeeld op papier vermogen dat vastzit in uw huis. U verkleint hiermee uw vermogen, waardoor er bij uw overlijden minder erfbelasting is verschuldigd.

Wilt u meer informatie over het optimaal benutten van de fiscale vrij stellingen voor het doen van een schenking, of wat het inhoudt om een “papieren schenking” te doen?

Wij vertellen u graag meer over de vele (belasting)regels die gelden bij schenken.
V&K schenken

Grip op uw gift

Wilt u dat uw gift goed wordt besteed? Dan kunt u bij de notaris voorwaarden (clausules) meegeven aan uw schenking. Bijvoorbeeld:

  • Uw kleinkind krijgt het geld pas vanaf zijn 18e verjaardag.
  • De ontvanger mag uw gift alleen voor studie of een huis gebruiken.
  • U kunt uw schenking terugdraaien als u krap bij kas komt te zitten.
  • U bepaalt wat er met uw gift gebeurt als de ontvanger bijvoorbeeld gaat scheiden. Belangrijk als de ontvanger is getrouwd voor 1 januari 2018.

Voordelen schenken via de notaris

Een notariële akte kan nooit kwijtraken. Bovendien stelt de notaris altijd vast of u de schenking uit vrije wil doet en of u de beslissing neemt met uw volle verstand. Daardoor staat u (of de ontvanger) sterk als er achteraf ruzie ontstaat en de zaak misschien in de rechtbank belandt.

Wilt u dat uw gift goed wordt besteed? Dan kunt u bij de notaris voorwaarden (clausules) meegeven aan uw schenking. Bijvoorbeeld:

  • Uw kleinkind krijgt het geld pas vanaf zijn 18e verjaardag in handen.
  • De ontvanger mag uw gift alleen voor studie of een huis gebruiken (en niet voor feestjes).
  • U kunt uw schenking terugdraaien. Bijvoorbeeld als u krap bij kas komt te zitten.
  • U bepaalt wat er met uw gift gebeurt als de ontvanger gaat scheiden. Is het geld voor de ontvanger? Of delen de ex-partners uw gift? Dit is vooral belangrijk als de ontvanger is getrouwd voor 1 januari 2018.

Minder vermogensbelasting betalen

Zit een groot deel van uw vermogen in huis of aandelen? Dan betaalt u over het vermogen boven 50.000 euro vermogensbelasting.  U kunt uw vermogen kleiner maken met een schenking op papier bij de notaris. De ontvanger krijgt dit geld pas na uw overlijden.

Wilt u grip houden op wat een kind met uw gift doet? Dan kunt u bij de notaris een bewindvoerder benoemen. De bewindvoerder (dat kunt u zelf zijn) bepaalt samen met het kind waar hij zijn geld aan uitgeeft. U bepaalt hoelang het bewind duurt.

vraag vrijblijvend een offerte aan

    Kies een vestiging voor uw bericht

    Ons team

    Wij zijn betrokken bij onze klanten en onze regio. Ons team staat altijd persoonlijk voor u klaar met kennis, expertise en een heldere aanpak.

    Heldere aanpak & persoonlijk contact